13. kesäkuuta 2012

Run Forrest run



Eilisten lihaskuntoliikkeiden lisäksi innostuin lähtemään illalla vielä juoksulenkille. Kuningatar Elisabethia mukaillen: käy aina, kun on mahdollisuus (tosin kuningatar taisi puhua wc:ssä käymisestä edustustilaisuuksissa eikä urheilusta...). Lähipäivinä ei nimittäin taida tulla liian monta tilaisuutta lenkkeilyyn.
   Yleensä minulla on tapana juosta samaa lenkkiä ja yhtä pitkään, siitäkin huolimatta, että kaikissa juoksuoppaissa korostetaan vaihtelun merkitystä. Eilen kuitenkin päätin tavallisen puolituntisen sijaan viipyä lenkkipolulla hieman pidempään, ja lopulta juoksin 50 minuuttia, mikä on minulle jo aika hyvin :) Jottei synny väärää mielikuvaa kannattanee mainita, että kun puhun juoksusta, tarkoitan useimmiten hölkkää - en ole koskaan ollut erityisen nopea, enkä varmaan tule olemaankaan, mutta mitä siitä.
   Muistin jopa venytellä kunnolla, eivätkä lonkankoukistajatkaan oireilleet aamulla. Lenkki tuntui muutenkin oikein onnistuneelta; vaikken ihan mihinkään runner's highiin päässytkään, juoksun aiheuttaman endorfiiniryöpyn huomaa selvästi.

Miksi juoksu sitten on niin hyvä laji kuntoilijalle?

  1. Nopeus. Lenkkiin riittää puolikin tuntia, eikä siirtymisiin mene turhaa aikaa, toisin kuin moniin muihin urheilulajeihin. Treeni alkaa kotiovelta ja päättyy samaan paikkaan.
  2. Omaa aikaa. Vaikka yritän tehdä lihaskuntoliikkeitä kotona lasten kanssa, on aika kallisarvoista päästä välillä olemaan yksin omien ajatustensa kanssa.
  3. Hyvä olo. Juoksu saa kehon tuottamaan runsaasti serotoniinia ja endorfiinia, jotka toimivat luonnollisina mielialalääkkeinä.
  4. Terveysvaikutukset. Säännöllinen lenkkeily vahvistaa niin sydäntä, aivojen verenkiertoa kuin luustoakin.
  5. Stressinpurku. Ei niin suurta stressiä, etteikö lenkkipolku sitä lievittäisi!
  6. Painonhallinta. Vaikka urheileminen ainakin itselläni lisää selvästi ruokahalua, ei paino pääse nousemaan lenkkeillessä. Yhden kilometrin juokseminen kuluttaa noin yhden kilokalorin juoksijan painokiloa kohti.
  7. Ulkoilu. Voihan sitä tietysti juosta sisällä matollakin, mutta yksi juoksemisen parhaista puolista on se, ettei tarvitse hikoilla tunkkaisessa salissa.
  8. Muu syy, mikä? Tässä oli vain osa syistä, niitä löytyy oikeasti vaikka kuinka paljon lisää :)
Juoksuharrastus kannattaa aloittaa pikkuhiljaa. Alussa kannattaa rytmittää lenkki niin, että kävelee vaikkapa 4 minuuttia ja juoksee yhden, jonka jälkeen taas kävelyä 4 ja juoksua 1 jne. Tästä voi sitten lähteä lisäämään juoksun osuutta lenkistä, kunnes jaksaa jo juosta koko lenkin. Maltti on valttia: ensin kannattaa lisätä harjoituskertoja, sitten lenkkien pituutta ja vasta lopuksi juoksuvauhtia. Ja kohta huomaatkin jo seisovasi Tukholman maratonin lähtöviivalla - tai juosseesi halki Amerikan ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti