24. kesäkuuta 2012

Teetä, hunajaa ja pakkolepoa

Suunnitelmissani oli lähteä tänään juoksulenkille lähestulkoon heti juhannusreissulta kotiutumisen jälkeen, mutta toisin kävi: lasten flunssa tarttui minuunkin, ja nyt istun teekuppi seuranani, särkylääkkeen voimin päivästä selvinneenä.
   Sairaana urheileminen kannattaa unohtaa, sillä elimistö tarvitsee kaikki voimansa pöpöjä vastaan taistelemiseen  - eikä kyllä nyt totta puhuen ole edes sellainen olo, että huvittaisi liikkua. UKK-instituutin mukaan viikon kuumeesta täysin toipuminen kestää jopa 2 - 3 kuukautta, joten täytyy toivoa, että tämä ei kestä ihan niin kauan.
   Entä sitten, kun tauti on mennyt ohi? Liikuntaa uudelleen aloitettaessa on otettava kevyesti yhtä kauan, kuin sairautta on kestänyt, ja kuumeen jälkeen täytyy pitää yhtä monta lepopäivää kuin kuumepäiviä on ollut. Liikunta on myös lopetettava heti, jos oireet tulevat takaisin, sillä tällöin kyseessä saattaa olla jälkitauti, joka voi olla vaikeampi hoitaa kuin "alkuperäinen" flunssa.
   Kohtaloaan ei pidä uhmata liikkumalla sairaana, sillä seurauksena voi olla verenmyrkytys tai sydänlihastulehdus. Tohtori.fi -sivustolla kerrotaan, että lievä sydänlihastulehdus saattaa jo sinänsä liittyä piilevänä moniin virustauteihin, ja tällöin liikunta saattaa aiheuttaa jopa pysyvän sydänvaurion. Jos malttaa siis lepäillä viikon, voi välttyä monen kuukauden totaaliurheilukiellolta.

Jos jotain positiivista tästä pitää keksiä (ja aina pitää :) ), niin ehkä tämä lepääminen vain kasvattaa liikuntanälkää... Sairasteluista huolimatta juhannus sujui mukavasti, toivottavasti muillakin!

1 kommentti:

  1. Voi itku :(

    Täällä oltiin kanssa flunssassa, tai vieläkin on limaa pää täys vaikka pahin onneks ohi. Pahin vaihekin kesti n. viikon, itsellä ei onneks kuumetta, mutta lapsilla oli :(
    On kyllä sitkee ja pitkä tauti, toivottavasti paranette nopeasti! <3

    VastaaPoista